- ANA SAYFA
- ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
- SAM
- Mimarlık ve Hafıza
SAM YUVARLAK MASA TOPLANTILARI
Mimarlık ve Hafıza
Bülent Tanju
8 Aralık 2012 Cumartesi 13:00 Salon: ŞAKİR KOCABAŞ SALONU
Sanat Araştırmaları Merkezi, Ekim ayında başlattığı SanatHafıza program dizisinin üçüncü oturumunda Prof.Dr. Bülent Tanju’yu konuk ediyor. Tanju ile “Mimarlık ve Hafıza” üzerine konuşacağımız ve dört haftalık bir seminer dizisinin de ilk oturumu olacak bu program “Anıt, Kimlik ve Siyaset” başlıklı oturumlarla devam edecek.*
Hafıza ile takıntılı ilişkisi olan bir kültürel coğrafyada yaşıyoruz. Kültürel hafızamızda (ya da geçmişimizle ilişkimizde) bir kopukluk olduğunu düşünüyoruz. Toplumsal ya da ortak hafızamızdan söz ediyoruz. Giderek toplumsal hafızamızın zayıflığından yakınıyoruz. Aramızın pek düzgün olduğu söylenemeyecek mimarlık ile ilişkimizde de hafıza yardımımıza koşuyor. Kentsel, mimari, mekansal hafızadan dem vuruyoruz. Üstelik bütün bunların arkasından da bir bizin bize baktığına inanmak istiyoruz. Oysa belki de bakmıyordur, belki de hafıza kavramını bize eklemeden kullanamadıkça düşünmek de mümkün değildir.
SanatHafıza 3
Mimarlık ve Hafıza
Prof.Dr.Bülent Tanju**
8 Aralık 2012 Cumartesi
13.00
Zeyrek Salonu
Konuşma öncesinde Bülent Tanju’nun okunmasını önerdiği metin: Gilles Deleuze, Bergsonculuk, çev.: Hakan Yücefer, Otonom Yayıncılık, İstanbul, 2006.
*Sunum herkese açıktır.
**1964 yılında, İstanbul’da doğdu. 1982 yılında İstanbul Erkek Lisesi’nden, 1988 yılında ise Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 1991 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi programında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Aynı kurumda “1908-1946 Türkiye Mimarlığının Kavramsal Çerçevesi” başlıklı çalışmasıyla 1999 yılında doktor ünvanını aldı. Ağa Han İslam Mimarlığı Programı bursu ile 2002 bahar yarıyılını MIT Mimarlık Bölümü’nde konuk öğretim üyesi olarak geçirdi. 2004 yılında doçent ünvanını aldı, 2011 Ağustos ayında ise Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne profesör olarak atandı. Modern sanat ve mimarlık, 19. ve 20. yüzyıl Türkiye mimarlığı ve modern kültür sorunsalları üzerine çalışmaya devam ediyor.
2024 Güz Programı
Vakıf faaliyetlerinin en gelenekseli olan seminerler, her yıl güz ve bahar dönemlerinde gerçekleşiyor.
DETAYLI BİLGİ